Bij Medisch Centrum Parkstad & Schinnen Dierenzorg maken we gebruik van uitgebreide en geavanceerde apparatuur om diagnoses te stellen. Het grote voordeel van deze uitgebreide mogelijkheden is dat wij u snel van uitslagen kunnen voorzien. Meestal krijgt u binnen 24 uur de resultaten van ons!
Overzicht van de mogelijkheden
Bloedanalyse apparatuur
1. Lasercyte: Hiermee kunnen we de aantallen witte en rode bloedcellen meten evenals de hoeveelheid bloedplaatjes. Zodoende kunnen we achter of er sprake is van bv. Bloedarmoede, ontsteking of aanwijzingen krijgen voor leukemie.
2. Catalyst: Dit apparaat meet de functie van de verschillende organen. Zo kunnen we kijken of lever, nieren, bijnieren, schildklier etc nog goed werken.
3. SnapShot Reader: Deze laatste aanwinst helpt ons bij het diagnosticeren van de Ziekte van Cushing, Addison, maar geeft ook alvleesklierontstekingen aan bij honden en katten. Daarnaast kunnen we hiermee ook verschillende parasitaire en virale infecties bij honden en katten testen.
Pre-anaesthetisch bloedonderzoek
De bloedanalyse apparatuur wordt ook vaak ingezet om voorafgaand aan een narcose te beoordelen of de patiënt een extra risico heeft. Een hond met een, tot dan toe onbekend, leverprobleem zal meer moeite hebben om de narcose middelen af te breken en heeft dus een hoger risico.
Oudere patiënten hebben meer kans op het ontwikkelen van bijvoorbeeld lever of nierfalen. Daarom raden wij een pre-anaesthetisch bloedonderzoek ook meer aan bij oudere patiënten.
Helaas kunnen we niet alle bloedwaarden meten. Mochten we aanvullende bepalingen willen uitvoeren dan adviseren we om bloedmonsters op te sturen naar een extern laboratorium.
Urine onderzoek
1. Urine analyser: Dit levert ons uitgebreide informatie over de biochemische urine waarden. Daarmee kunnen we indicaties krijgen over de aanwezigheid van kristallen, nierfunctie, suikerziekte, blaasontsteking etc.
2. Refractormeter: De uitslag van deze meting (genaamd het soortelijk gewicht) zegt iets over hoe goed de urine is geconcentreerd. Als deze waarde te laag is dan kan dat bijvoorbeeld passen bij suikerziekte of nierproblemen (en nog een aantal mogelijkheden).
3. Microscopisch onderzoek van het urine bezinksel: Hiervoor wordt de urine eerst gecentrifugeerd. Het sediment of bezinksel wordt onder de microscoop beoordeeld. Dit brengt regelmatig kristallen in beeld, welke bijvoorbeeld met voedingsaanpassingen behandeld kunnen worden. Ook kunnen we aanwijzingen krijgen voor nierproblemen, of rode/witte bloedcellen in beeld brengen.
Microscopisch onderzoek
Dit medium wordt gebruikt om op microscopisch niveau afwijkingen te diagnosticeren. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan het ontdekken van bepaalde huidparasieten die voor ernstige jeuk kunnen zorgen, zoals demodex mijten bij puppy’s of vachtmijten bij konijnen en cavia’s.
Ook kunnen we beoordelen of er sprake is van huidinfecties door afdrukpreparaatjes van de huid te kleuren en te beoordelen op de aanwezigheid van bacteriën.
Ook is de microscoop erg waardevol bij urine onderzoeken.