Castratie bij de reu


De meeste reuen worden seksueel actief op een leeftijd van een half jaar tot een jaar en dit is dan ook vaak het moment dat castratie ter sprake komt. De fokker, de buurman, de hondenschool, het pension, de trimmer, de dierenwinkel …. als het om castratie van honden gaat heeft iedereen een (vaak uiteenlopende) mening! Daarnaast is op internet helaas veel foutieve informatie te vinden. Wij bieden u daarom de juiste, diergeneeskundige, informatie over castratie van uw hond.

 

Redenen voor castratie?

 

Gedragsproblemen

Overmatig seksueel gedrag zoals rijden op andere dieren, knuffels of mensen en het vertonen van obsessief gedrag als de reu een loops teefje ziet of ruikt, maar ook erg dominant gedrag kunnen het gevolg zijn van de testosteronspiegel in het bloed.

Uiteraard wordt het gedrag van uw hond voor een deel bepaald door het gehalte aan testosteron, maar wat het precieze effect van dit hormoon op het gedrag van uw hond is, is niet altijd even duidelijk. Bij veel mensen bestaat het idee dat gedragsproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen op het moment dat hun hond wordt gecastreerd en het testosterongehalte daalt. Helaas is dit vaak niet het geval!

Als testosteron gerelateerd probleemgedrag enige tijd bestaat, dan is de kans groot dat dit gedrag een vast patroon is geworden bij de hond en dat hiervoor geen testosteron meer nodig is. Castratie heeft dan niet of nauwelijks effect op het probleemgedrag. Meer dan 1 op de 4 honden vertoont na castratie nog steeds seksueel gedrag!

Daarnaast is niet al het probleemgedrag testosteron gerelateerd en kunnen bij sommige honden juist gedragsproblemen ontstaan of verergeren na castratie!

Goede training van uw hond bij een hondengedragsdeskundige is dan ook de beste aanpak van gedragsproblemen. Afhankelijk van de inschatting van de gedragsdeskundige en de dierenarts en/of het verloop van de training kan wel worden besloten dat castratie verstandig is als aanvullende aanpak.

 

Voorhuidontsteking

Veel reuen krijgen ermee te maken zodra ze seksueel actief worden: een bacteriële ontsteking van de voorhuid waarbij groengelige pussige uitvloeiing ontstaat. Een dierenarts zal nagaan of aan deze ontsteking geen anatomische afwijkingen aan de voorhuid of penis ten grondslag liggen. Vaak zijn er echter geen afwijkingen aanwezig. De voorhuid kan worden schoongemaakt met een speciale antibacteriële reiniger, verkrijgbaar bij de dierenarts. Het schoonmaken met alleen water heeft vaak onvoldoende of zelfs averechts effect.

Castratie kan leiden tot het verminderen of zelfs volledig verdwijnen van dit vervelende probleem, maar helaas geldt dit niet voor alle reuen. Het uitvoeren van een chirurgische castratie omwille van een voorhuidontsteking, zonder dat (door tijdelijke, chemische castratie) bekend is of het probleem door de castratie zal verdwijnen, is dan ook onverstandig.

 

Prostaatproblemen

De prostaat neemt in omvang toe zodra reuen ouder worden. Dit is een geheel normaal proces en resulteert slechts bij een beperkt aantal dieren op oudere leeftijd in problemen. Preventie van veranderingen in de prostaat is dan ook geen reden om uw reu te castreren. Mochten zich prostaatproblemen voordoen, dan kan op dat moment besloten worden tot castratie.

 

Nadelen van castratie

 

Gedragsveranderingen

Castratie kan een grote impact hebben op het gedrag, zowel in positieve als helaas ook in negatieve zin! Uitgebreid overleg met een dierenarts en/of een hondengedragsdeskundige over het vermoedelijke effect van castratie op uw hond is dan ook verstandig. Testosteron kan bijvoorbeeld angstige honden net dat beetje zelfvertrouwen geven dat ze nodig hebben. Het castreren van een dergelijke hond kan de angstigheid doen toenemen en kan daarmee angstagressie doen ontstaan of verergeren.

 

Vachtveranderingen

Bij bepaalde hondenrassen kan castratie een ongewenste vachtverandering veroorzaken. Zeker bij honden met een halflange tot lange dubbele vacht kan dit leiden tot een pluizige vacht.

 

Overgewicht

Honden die gecastreerd zijn hebben vaak een grotere eetlust dan voorheen en hebben een langzamere stofwisseling. Honden worden dus eigenlijk efficiënter qua energieverbruik en hebben daardoor minder energie nodig. Het risico bestaat dus dat uw hond na castratie te dik wordt.

Als we ons dit echter realiseren kunnen we een toename van gewicht na de operatie voorkomen door het dier simpelweg wat minder te gaan voeren. Een richtlijn hiervoor is ongeveer driekwart van de hoeveelheid voer die het dier voorafgaand aan de operatie kreeg. Voor honden met (neiging tot) overgewicht kan het handig zijn om over te stappen op een professioneel dieetvoer, verkrijgbaar bij uw dierenarts. Met dit voer kan de voerbak tenminste nog aantrekkelijk gevuld worden, terwijl uw dier minder kilocalorieën binnen krijgt. Daarnaast is de hoeveelheid eiwit voldoende voor het behoud van spieren en voelt uw dier zich prettig verzadigd door het verhoogde vezelgehalte.

Het is belangrijk dat u uw hond na castratie regelmatig weegt om in de gaten te houden dat er geen overgewicht gaat optreden. U kunt uiteraard altijd bij uw dierenartsenpraktijk terecht voor de beoordeling van het gewicht van uw hond en voor een uitgebreid voedingsadvies!

 

Castratie op 2 manieren mogelijk

Als er goede redenen bestaan voor castratie van uw hond, dan kan de reu vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd.

 

1. Chirurgisch castreren

Bij een chirurgische castratie worden, uiteraard onder narcose, beide testikels van de hond verwijderd. Aangezien de zaadleiders niet in zijn geheel worden weggenomen, is een reu na de castratie nog gedurende korte tijd vruchtbaar. In deze periode van ongeveer 2 weken kan hij dus nog een teefje drachtig maken. De testosteronspiegel in het bloed is niet meteen laag na afloop van de operatie, deze hormonen hebben enkele weken de tijd nodig om te dalen.

 

2. Chemisch castreren

Een reu kan niet alleen gecastreerd worden op bovenstaande, onomkeerbare, chirurgische methode, maar ook op een tijdelijke, chemische manier. Hierbij wordt er een hormoon-implantaat onderhuids tussen de schouderbladen ingebracht met behulp van een injectienaald, vergelijkbaar met het inbrengen van een identificatiechip. Het plaatsen van het implantaat kan gewoon in de spreekkamer gebeuren en aangezien het implantaat vanzelf oplost, is verwijdering na afloop van de werkzame periode niet nodig.

Van dit type implantaat bestaan 2 doseringen, waarbij het kleine en het grote implantaat een werkingsduur hebben van minimaal 6 maanden respectievelijk minimaal 12 maanden. Bij sommige reuen kan het effect echter aanzienlijk langer aanhouden! Zodra het implantaat uitgewerkt raakt kan het u opvallen dat de testikels (die klein en zacht waren tijdens de chemische castratie) weer groeien tot hun oude omvang. In de eerste 2 weken (soms langer) na het plaatsen van het implantaat kan toename van testosteron gerelateerde klachten (bv. seksueel gedrag of dominant gedrag) worden gezien, daarna neemt de testosteronspiegel af. Onvruchtbaarheid treedt op 6-9 weken na inbrengen van het kleine implantaat en 9-12 weken na inbrengen van het grote implantaat op.

Het voordeel van chemisch castreren is dat u kunt kijken of castratie het gewenste effect heeft op uw hond (bijvoorbeeld verdwijnen van de voorhuidontsteking) en of er sprake is van nadelige effecten (verandering in gedrag en/of vachtveranderingen). Afhankelijk hiervan kunt u besluiten uw hond niet meer te castreren / nogmaals chemisch te castreren / chirurgisch te castreren. Het biedt dus een soort proefperiode! Daarnaast kan chemisch castreren ook ideaal zijn voor honden die we om medische redenen (bijvoorbeeld een ernstige hartaandoening) liever niet onder narcose willen brengen, maar die wel castratie nodig hebben.

 

Uw dierenarts biedt een passend advies voor uw hond

Uw dierenarts kan u, waar nodig in overleg met een hondengedragsdeskundige, in alle rust adviseren of het verstandig is om uw reu te laten castreren en of u daarbij het beste (eerst) kunt kiezen voor chemische castratie of direct voor chirurgische castratie. Schroom dus niet en vraag uw dierenarts om een passend advies voor uw hond.