Artrose bij uw hond of kat


Wat is Artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij gewrichtsslijtage optreedt en waarbij er pijn en bewegingsproblemen ontstaan. Om soepel te bewegen is het bot bedekt met kraakbeen met gewrichtsvloeistof als smeermiddel.
Bij het optreden van slijtage (artrose) wordt het kraakbeen dunner en stugger en er is minder gewrichtsvloeistof aanwezig. Door deze processen ontstaat een onregelmatig oppervlak en kunnen er botwoekeringen optreden. In alle gewrichten kan artrose optreden.

Artrose wordt vaak gezien bij (oudere) honden van grotere rassen, maar ook kleine hondjes en katten kunnen dit ontwikkelen; bijvoorbeeld als resultaat van trauma of een operatie.

Een hond met artrose heeft vaak last van startkreupelheid; moeite met opstaan uit de mand na lang liggen en stram of mank lopen. Hij wil meestal minder graag uit of blijft staan of gaat zelfs liggen tijdens de wandeling. Na een (te) lange wandeling zijn de klachten vaak extra duidelijk aanwezig.

 

Een kat met artrose is vaak veel moeilijker te onderkennen. Klachten die hier vaak bij gehoord worden zijn moeite met ergens opspringen, chagrijnige reacties bij aanraken achterhand door eigenaar of huisgenoot.

De enige manier om artrose 100% vast te stellen is door middel van röntgenfoto’s. Meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn, daarom is het vaak vriendelijker om de hond of kat een licht roesje te geven voor het maken van de röntgenfoto’s.

Als de diagnose ‘artrose’ eenmaal gesteld is, wordt een behandelplan opgesteld. Artrose is een chronische aandoening: de aanwezige schade is niet meer te herstellen. De behandeling richt zich er dan ook op om de symptomen te verlichten, de pijn te bestrijden én verergering van de artrose zoveel mogelijk te vertragen.

Gewicht en beweging


Voor een succesvolle behandeling van artrose is het belangrijk om meerdere factoren aan te pakken. Belangrijk is een gezond gewicht: een slanke hond zal minder snel artrose ontwikkelen en er vervolgens ook minder last van hebben dan een hond met overgewicht. Daarnaast is de soort en mate van beweging een punt van aandacht. Voor een hond met artrose is het niet goed om twee uur lang in het bos te gaan rennen, de beweging kan beter over de dag verdeeld worden in meerdere kortere wandelingen, bij voorkeur op een vlakke ondergrond. Soms kan fysiotherapie of zwemmen bijdragen aan de behandeling.

 

Voedingssupplementen
Bij klinische artrose zijn specifieke glucosamines en chrondroïtines heilzaam. Deze kunnen gegeven worden in de vorm van dieetvoeding of supplementen die bijdragen aan de samenstelling van de gewrichtsvloeistof en het gewrichtskraakbeen. Er zijn vele producten op de markt, maar een beperkt aantal daarvan leveren écht een bijdrage; vraag ons om advies!
Er is nog een ander nieuw en veelbelovend voedingssupplement op de markt gekomen. Deze capsules bevat o.a. Collageen type II (UCII). Het Collageen type II (UCII) zorgt dat het lichaamseigen collageen in de gewrichten minder snel wordt afgebroken. Hierdoor zal de pijn ontstaan door osteoartritis verminderen en kan de hond zijn ledematen beter belasten. Wij zien hier goede resultaten mee en zijn dan ook zeer enthousiast over dit middel.
Ook Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en ondersteunen het kraakbeen. Het zit verwerkt in bepaalde gewrichtsondersteunende voeding maar is ook los te verkrijgen.

 

Medicatie
Soms is de artrose al zo ernstig dat er (soms tijdelijk maar vaak levenslang) pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (NSAID’s) gegeven moet worden. Deze medicatie vertraagt het proces van artrose en remt de aanwezige ontsteking. Door voorgaande tips ter harte te nemen (gezond gewicht, regelmatig bewegen en ondersteunende supplementen) kan de dosering van pijnstillende medicatie mogelijk uitgesteld worden.


Omdat NSAID’s nadelige bijwerkingen kunnen geven op lange termijn aan o.a. de lever en de nieren adviseren wij een bloedonderzoek te doen voordat er met NSAID’s begonnen wordt. Op deze manier hebben we een uitgangswaarde. We raden aan dit bloedonderzoek na 6 maanden te herhalen zodat er gecontroleerd kan worden of het gebruik van pijnstillers door uw hond goed worden verdragen. Na deze controle is het verstandig met de jaarlijkse controle het bloedonderzoek te herhalen. Een aandoening van de lever en de nieren is namelijk niet direct aan de buitenkant te zien bij de hond.

Regelmatig zien we oudere honden die stram zijn en niet meer zo lang willen lopen. De eigenaren wijten dit vaak aan ‘ouderdom’ en zijn vaak blij verrast als hun hond enorm op blijkt te knappen als er behandeld wordt voor artrose. Wij vinden dat eigenaren zich hier veel meer bewust van moeten worden en hebben daarom het artrose consult in het leven geroepen. Ouderdom is geen ziekte maar een levensfase die met de juiste ondersteuning voor uw hond een plezierige oude dag kan worden.

 

Professionele begeleiding
Graag bieden wij u de mogelijkheid met uw hond onder controle te blijven door gebruik te maken van onze  artrose consulten bij een van onze gediplomeerde paraveterinairen. Tijdens een aantal afspraken wordt besproken of de ingestelde behandeling zijn vruchten afwerpt en zo nodig bijgestuurd.
Het artrose consult zorgt voor een goede begeleiding van bovengenoemde factoren om de progressie van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen en de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren.

 

 

Vergeet niet: Artrose is een onomkeerbaar en pijnlijk ziekteproces.