Orthomoleculaire therapie

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.

 

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen.  Voedingssupplementen zijn in feite tabletten, capsules of poeders die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

 

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathische middelen.

Orthomoleculaire therapie helpt mensen, maar zeker ook huisdieren, om gezond en vitaal te blijven en te ondersteunen bij de behandeling van ziekten.


Vooral chronische patiënten hebben er baat bij. Bij behandelingen ligt de nadruk op voeding en supplementen, die worden ingezet als medicijn. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan de leefomstandigheden van het dier. Bewegings en gedragsadviezen zijn net zo belangrijk als voedingsadviezen en hebben vaak nog een grotere invloed op het herstelproces dan voeding.

 

Vanuit deze invalshoek kunnen we tal van aandoeningen, zoals maag- en darmklachten, jeuk- en huidklachten, overgewicht en gewrichtsklachten en suikerziekte. Ook klachten in de mondholte zoals tandsteen, ontstoken tandvlees, slechte adem, kunnen zo goed benaderd worden. Maar ook bij artrose, problemen met een te actief immuunsysteem zoals atopie en bij bepaalde allergieën, bieden orthomoleculaire behandelingen een goede ondersteuning.