onze zorg bij moeilijke beslissingen


Iedere diereneigenaar hoopt natuurlijk dat zijn dier, na een lang en gelukkig leven, vreedzaam in zijn slaap overlijdt.en dan bij voorkeur na een heel lang en gelukkig leven. Helaas maakt niet iedereen  dat mee. Bijna elke eigenaar wordt op een gegeven moment gedwongen om de keuze te maken wel of niet verder te “laten dokteren” aan zijn dier. Te bepalen of het levensplezier van het dier nog net iets groter is dan zijn lijden. Euthanasie?. Dat zijn moeilijke beslissingen. Maar ja, als het niet verder kan houdt het op.Gelukkig kunt u hulp krijgen bij de juiste beantwoording van die vraag. Bij mensen  noemen we dat “stervensbegeleiding”.

Bij dieren hebben we daar (nog) geen term voor, maar de kennis en kunde en intensieve betrokkenheid zijn er al volop.

Bij grote medische problemen, waar intensieve onderzoeken en/of langdurige herstelperiodes nodig zijn, is het de moeite waard om je af te vragen wat het perspectief is voor het dier.Wat gebeurt er als je niet opereert en wat als je dat wel doet? Hoe is de kwaliteit van leven in beide gevallen en voor hoe lang? Een goed gesprek met onze dierenarts over het medische verloop van de herstelperiode, de verwachting over het herstelpercentage, en de beperkingen tijdens de herstelperiode zullen de eigenaar inzichten geven in de vraag: zou mijn dier dit allemaal (nog) willen doormaken?In theorie klinkt dit helder en duidelijk. Een dier mag leven zolang hij het leuk heeft. Een dier hoeft niet te lijden. Maar als het moment van beslissen daar is, blijkt het een en ander in de  praktijk  toch minder evident.

Want wanneer vindt een dier het leven niet meer leuk? Wie helpt ons om dat te bepalen en een beslissing te nemen voor ons dier? Beslissen moeten we, de natuur haar werk te laten doen is immers geen optie. Met onze hulp kunt u in deze fase goed werk doen door ons, enerzijds, vanuit het reguliere deel, de pijn te laten verzachten en anderzijds, vanuit het natuurgeneeskundige deel, de geest te helpen ontspannen. Hiermee wordt het loslaten gestimuleerd. Een dier dat vrede heeft met het einde van zijn huidige traject, zal in rust de overgang kunnen maken.Een passende euthanasie draagt daaraan bij.

 


Er zijn verschillende consulten denkbaar

U kunt een consult aanvragen om de huidige situatie van uw dier helder in kaart te brengen. Daaruit kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of er nog een periode een prettig leefbaar leven kan worden gecreëerd met de juiste maatregelen, natuurlijke middelen of reguliere medicatie.Tevens kan een inschatting worden gemaakt van de juiste plaats en het juiste moment om de euthanasie uit te voeren (binnen een straal van 25 kilometer van onze praktijk kan dit aan huis).

 

Ook kunt u direct een euthanasieconsult afspreken, in de praktijk in Heerlen, of bij u thuis. Uiteraard zal een euthanasie indicatie daaraan vooraf moeten zijn gegaan.  De tijd die voor een euthanasie wordt genomen is onder andere afhankelijk van uw wensen. Uiteraard bemiddelen wij graag tussen u en de eventuele crematie of beheerder van de dierbegraafplaats.