nieuwsbrief januari 2016

VHD2 virus bij konijnen, laatste nieuws!


De afgelopen maanden zijn vanuit diverse delen van het land (onder andere de regio's Gelderland, Groningen, Zuid -Holland en Utrecht) meldingen binnengekomen over acute sterfte onder tamme en wilde konijnen. Nieuwe meldingen komen nog dagelijks binnen. Onderzoek van een aantal dode konijnen bij de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde heeft op 16 december bevestigd dat de dieren gestorven zijn als gevolg van VHD2 (Viral Hemorrhagic Disease).Deze ziekte, ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease of RHD genoemd, wordt veroorzaakt door een virus, het RHD-virus. Er zijn 2 vormen van het RHD virus, type 1 en 2. Tegen VHD1 wordt al jaren gevaccineerd met een vaccin welke is gecombineerd met het myxomatose virus (Nobivac Myxo-RHD). 


Symptomen:

Een met VHD geïnfecteerd konijn geeft de volgende symptomen; niet eten, koorts, benauwdheid en bloedingen maar ook plotselinge sterfte zonder voorgaande symptomen. Het virus is zeer besmettelijk en wordt verspreid via speeksel, ontlasting en urine van (wilde) besmette konijnen, gras, stekende insecten en via contact met besmette schoenen en kleding van de eigenaar. Ook konijnen die binnen zitten kunnen dus besmet worden maar voor hen is het risico natuurlijk wel kleiner dan voor konijnen buiten of konijnenopvangcentra. Het gevaar van VHD2 is dat dit virus pas 3-5 dagen na infectie ziekte-verschijnselen geeft. VHD1 geeft doorgaans binnen 24-48 uur ziekte en/of sterfte. Dat betekent dat er al verspreiding kan hebben plaatsgevonden door contact met een ogenschijnlijk gezond konijn wat wel virus uitscheidt.

 

Beschikbare vaccins

Er is op dit moment geen behandeling mogelijk. Er zijn inmiddels wel een aantal vaccins beschikbaar. Onze praktijk verwacht dit vaccin eind februari/begin maart in verband met wachttijd bij het UKG. We zien dat er is veel verwarring op o.a. facebook en internet is over de verschillende vaccins en werking. Daarom enige toelichting. Er zijn op dit moment twee vaccins beschikbaar, Novarvilap en Cunipravac. De nieuwste adviezen over deze vaccins zijn op 8 januari 2016 uitgegeven door de UKG en te lezen op de genoemde link onderaan de pagina. Voor de Novarvilap is het advies op dit moment 1 enkele injectie en werkduur 3 maanden. Deze kan dus na 3 maanden herhaald worden voor een half jaar bescherming. De Cunipravac mag geboosterd worden na 6 weken voor 6 maanden bescherming. De bescherming bouwt zich bij beiden op ongeveer 1 week na de injectie. Nadeel van deze vaccins is dat ze in grotere verpakkingen worden geleverd en kort houdbaar zijn na openen van het flesje. Dat betekent dat de dierenarts afspraken voor vaccineren moet bundelen en dit is i.v.m. besmetting juist niet gewenst. Er komt medio maart/ april 2016 een ander vaccin (Filavac) beschikbaar waarbij maar 1 injectie nodig is en welke verpakt is in enkele dosis flesjes. Deze vaccinatie geeft ook een half jaar bescherming. De bescherming van de drie vaccins is dus vergelijkbaar, het verschil is puur de praktische uitvoering van de vaccinatie.

 

Er is ook een vaccin op de markt met de naam Cunivak RHD. Dit vaccin geeft 1 jaar goede bescherming tegen VHD1 en een (vermoedelijk) gedeeltelijke bescherming tegen VHD2. Dit houdt in dat het verloop van ziekte door VHD2 minder heftig is, maar beschermt niet volledig tegen ziekte want konijnen kunnen wel koorts en anorexie (niet eten) krijgen bij infectie met VHD2. Dit vaccin raden wij dus niet aan tegen VHD2 omdat er betere alternatieven zijn.

VHD1 en myxomatose

Vergeet niet dat enten tegen VHD1 en myxomatose ook nog steeds heel belangrijk is. Dierenartsen zien deze ziektes regelmatig voorkomen in de praktijk. Zeker met de milde temperaturen zijn er nog stekende insecten die de virussen kunnen verspreiden. De vaccins mogen tegelijk gegeven worden maar om de belasting van het immuunsysteem wat te verdelen is te overwegen om de VHD1-myxoenting later of bijvoorbeeld bij de boosterinjectie van de VHD2 te geven. De Nobivac enting tegen Myxomatose en VHD1 geeft 1 jaar bescherming.

 

Geen paniek

Raak niet in paniek maar overweeg de risico's voor jouw konijn en overleg met je dierenarts wat verstandig is om te doen. Een goede dierenarts zal je advies op maat geven en de risico's op besmetting in de praktijk zoveel mogelijk beperken door verstandig en hygiënisch te werken. We verwachten dat deze ziekte niet snel zal verdwijnen. VHD2 is al sinds 2010 bekend in andere Europese landen om ons heen. Laat je konijn dus jaarlijks enten tegen VHD1 en myxomatose en half jaarlijks tegen VHD2. Zo bescherm je je 

huisdier optimaal. 

Voor meer informatie over de verspreiding van de ziekte kan je terecht op de site van de UKG (Universiteit Diergeneeskunde): http://www.diergeneeskunde.nl/nieuws/2015/12/08/sterfte-onder-konijnen-door-vhd/